François Mes in de Lambertuskerk

In Maastricht heeft François Mes prachtige Keimverf muurschilderingen gemaakt. Helaas is een groot gedeelte van de plafonds wit gestuced. De kerk was toen ik er kwam al 10 jaar gesloten wegens gevaar voor instorting doordat er mergelgangen onder zitten.
Jammer dus dat niet iedereen dit kan zien. Daarom leek het mij een goed idee om op mijn website eens wat te laten zien van de schoonheid van zijn werk aldaar. 
De afbeeldingen (120 stuks...) heb ik uit mijn video opnamen gehaald en dat geeft geen topkwaliteit.

                                                                                                
Klik hier voor foto's over de Lambertuskerk                                                                                           Klik hier voor fimpjes over de Lambertuskerk

Kunsthistorische ramp in de St.-Lambertuskerk

De schilderingen in de St.-Lambertuskerk zijn tijdens de lopende restauratie van het casco van de kerk hollend achteruit gegaan. Dat geldt niet alleen voor het werk van François Mes, maar ook voor de fresco kruiswegstaties van Jan Grégoire. Beide zijn min of meer rechtstreeks op de muur geschilderd, maar vallen er nu van af, letterlijk! Hele stukken van de schilderingen zijn verdwenen; op sommige plaatsen is niet eens meer te herkennen wat er heeft gezeten, of is de muur in feite van alle coloriet ontdaan. Men heeft kennelijk geen enkele voorzorg getroffen voor de bescherming van de decoratie van de kerk. Men vraagt zich af hoe 'Monumentenzorg' dit in godsnaam heeft kunnen laten gebeuren.
Er is kennelijk een groot gebrek aan toezicht geweest. We mogen blij zijn dat Weissenbach er ooit een aantal kwaliteitsfoto's heeft gemaakt. Wie de kans heeft moet eens wat foto's nemen. De deuren staan al twee jaar of langer bijna altijd open, met alle negatieve gevolgen voor het microklimaat in de kerk. Het casco van de kerk mag dan over enige tijd definitief staan als een huis, Maastricht zou de prijs daarvoor wel eens wat aan de hoge kant kunnen vinden.

bron: Ingrid M.H. Evers