Klik hier om de muurschilderingen in St.Michielsgestel te zien.Doveninstituut in St. Michielsgestel

Het eerste grote werk dat Franšois Mes maakte was het beschilderen van de muren in de gangen en de zalen van het Doveninstituut te St. Michielsgestel.

Jaap Mes wordt als soldaat in 1916 met zijn legeronderdeel ingekwartierd in het Instituut voor Doven te Sint-Michielsgestel. Hij is van protestante huize, geboren in 1892 en afkomstig uit Haarlem.

Hij volgt een opleiding aan de Haarlemse Kunstnijverheidschool en aansluitend een avondcursus aan de Amsterdamse Rijksacademie. Het is aan zijn legersuperieuren bekend, dat hij kunstzinnig van aanleg is. Op verzoek van Monseigneur Hermus, directeur van het Instituut, schildert hij het atrium, de hal vˇˇr de entree van de meisjeskapel.
Na zijn diensttijd gaat hij in 1917 over tot het katholicisme en treedt in in de Benedictijner kloosterorde en wordt geplaatst in het Brabantse Oosterhout.

Zijn naam is vanaf nu broeder Franšois. In het klooster krijgt hij de opdracht muurschilderingen aan te brengen in de kloosterkapel.

In 1923 verhuist hij, vooral vanwege zijn schilderstalent, naar de abdij Wisques in Noord-Frankrijk. Daar vestigt hij zich blijvend. Gelukkig dat hij van daaruit nog veel schilderopdrachten krijgt om in Nederland, en in het bijzonder in het Instituut van Sint-Michielsgestel, uit te voeren.

Tot op hoge leeftijd is hij werkzaam als kunstschilder, maar ook als glasontwerper, glazenier, tekenaar, etser en houtgraveur. Hij wordt in de loop van zijn leven monnik-schilder, broeder-schilder, zelfs de fra Angelico van Nederland genoemd. Hij zoekt de roem niet, blijft bescheiden, passend bij zijn eigen persoonlijkheid, maar ook geheel in de geest van de benedictijner kloosterorde.